Μάθετε πως να παρασκευάζετε εύκολα και μόνοι σας βότανα για θεραπευτικές και καλλυντικές χρήσεις.
Ελάτε τώρα, δεν είναι τόσο δύσκολο! Μόνο η αρχή είναι δύσκολη. Μετά η διαδικασία παρασκευής τους θα σας συνεπάρει και θα μπορείτε να φτιάχνετε τις δικές σας καλλυντικές κρέμες ή θεραπευτικούς συνδυασμούς βοτάνων.
Ελάτε τώρα, δεν είναι τόσο δύσκολο! Μόνο η αρχή είναι δύσκολη. Μετά η διαδικασία παρασκευής τους θα σας συνεπάρει και θα μπορείτε να φτιάχνετε τις δικές σας καλλυντικές κρέμες ή θεραπευτικούς συνδυασμούς βοτάνων.
ΕΓΧΥΜΑ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ
Το έγχυμα είναι ένας πολύ απλός τρόπος χρήσης των βοτάνων, παρασκευάζεται με τρόπο παρόμοιο με το τσάι. Χρησιμοποιείται το νερό ακριβώς πριν βράσει, γιατί το νερό που κοχλάζει διασκορπίζει πολύτιμα πτητικά έλαια στον ατμό. Χρησιμοποιείστε την μέθοδο αυτήν για τα άνθη και τα φυλλώδη τμήματα των φυτών. Η πρότυπη αυτή ποσότητα πρέπει να παρασκευάζεται φρέσκια κάθε μέρα και πεαρκεί για τρις δόσεις. Πιείτε το ζεστό ή κρύο.
Διαδικασία:
1)Βάζουμε το βότανο σε ένα δοχείο που κλίνει καλά, η τσαγιέρα είναι ιδανική. Ρίχνουμε το νερό στο βότανο.
2)Το αφήνουμε για 10 λεπτά για να γίνει η έγχυση και μετά ο στραγγίζουμε με το σουρωτήρι σε μια κούπα του τσαγιού. Φυλάσσουμε το υπόλοιπο σε μια κανάτα σε δροσερό μέρος.
Πρότυπες ποσότητες:
30 γραμμάρια αποξηραμένο βότανο ή 75 γραμμάρια νωπό βότανο σε 500 ml νερό.
Πρότυπη δόση:
1 φλυτζάνι τσαγιού, 3 φορές την ημέρα
ΑΦΕΨΗΜΑ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ
Με τη μέθοδο αυτή τα ενεργά συστατικά του φυτού παραλαμβάνονται με πιο δυναμικό τρόπο από ότι με το έγχυμα. Χρησιμοποιείται για ρίζες, φλοιούς, κλαδάκια και για μερικές ράγες. Θερμάνετε το βότανο σε κρύο νερό και αφήστε το να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου. Όπως και στο έγχυμα, η πρότυπη ποσότητα πρέπει να παρασκευάζεται φρέσκια, κάθε μέρα και επαρκεί για τρις δόσεις. Πιείτε το ζεστό ή κρύο.
Διαδικασία:
1)Βάλτε το βότανο σε ένα κατσαρολάκι και ρίξτε κρύο νερό. Βάλτε το να βράσει και μετά αφήστε το να σιγοβράσει γαι 1 ώρα, μέχρι ο όγκος του να μειωθεί κατά ένα τρίτο.
2)Στραγγίστε με νάιλον σουρωτήρι σε μία κανάτα ή σε μία κούπα. Φυλάξτε το σε δροσερό μέρος.
Πρότυπη ποσότητα:
30 γρ. αποξηραμένο βότανο ή 60 γρ. νωπό βότανο σε 750ml νερό, που με την θέρμανση γίνονται 500ml
Πρότυπη δόση:
Μία κούπα τσαγιού, 3 φορές την ημέρα
http://enallaktikidrasi.com/2013/09/mathete-pos-na-paraskeyazete-botan/
Read more: http://enallaktikidrasi.com/2013/09/mathete-pos-na-paraskeyazete-botan/
Τα ενεργά συστατικά των φυτών μπορούν να παραλαμβάνονται και σε έλαιο, για εξωτερική χρήση τοπικά ή για μασάζ. Τα έλαια με έγχυση διατηρούνται μέχρι και 1 χρόνο αν φυλαχτούν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, αν και οι μιρκότερες ποσότητες που χρησιμοποιούνται φρέσκες είναι πάντα πιο ισχυρές. Υπάρχουνε δύο μέθοδοι η μέθοδος εν θερμώ, ή αλλιώς θεροδιαβροχή, κατάλληλη για το σύμφυτο, τη στελάρια και το δεντρολίβανο, και η μέθοδος εν ψυχρώ, ή αλλιώς εξανθοσμία, κατάλληλη για τον κατηφέ και το βάλσαμο. Αν είναι δυνατό, για το έλαιο με εξανθοσμία επαναλάβατε την διαδικασία χρησιιμοποιώντας νέα ποσότητα βοτάνου για το έλαιο που έχει υποστεί έγχυση ήδη μία φορά, αφήνοντάς το να σταθεί για μερικές ακόμα εβδομάδες πριν το στραγγίσετε.
Για να διατηρήσουμε τα αφεψήματα και τα εγχύματα μπορούμε να χρησιμοποιείσουμε μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη. Το σιρόπι είναι ιδανικό γιατρικό για τον βήχα γιατί το μέλι είναι ιδιαίτερα μαλακτικό. Η επιπρόσθετη γλυκύτητα καλυπτει και την πιο δυσάρεστη γεύση βοτάνων όπως ο λεόνουρος. Τα σιρόπια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουμε τα γιατρικά για τα παιδιά.
Το βάμμα παρασκευάζεται εμβαπτίζοντας το αποξηραμένο ή νωπό βότανο σε διάλυμα 25% αλκοόλης σε νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιδήποτε μέρος του φυτού. Εκτός του ότι παραλαμβάνει τα ενεργά συστατικά του φυτού, η αλκοόλη δρα και ως συντηρητικό και μπορούμε να κρατήσουμε το βάμμα γαι μέχρι και 2 χρόνια. Παρασκευάζετε το βάμμα κάθε βοτάνου χωριστά, συνδιάστε μεταξύ τους τα έτοιμα βάμματα όπως χρειάζεται. Στα βάμματα που διατήθενται στο εμπόριο χρησιμοποιείται αιθυλική αλκοόλη, αλλά για την οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αραιωμένα οινοπνευματώδη ποτά. Η βότκα είναι ιδανική γιατί περιέχει πολύ λίγα πρόσθετα, αν και το ρούμι βοηθάει να καλυφθεί η γεύση των λιγότερων εύγευστων βοτάνων.
Η κρέμα είναι μίγμα νερού με λίπη ή έλαια, που αναμιγνύεται με το δέρμα και το μαλακώνει. Μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα με μια γαλακτωματοποιητική αλοιφή (διατήθεται στα περισσότερα φαρμακεία), η οποία είναι μίγμα ελαίων και κηρών που αναμιγνύονται με το νερό. Οι σπιτικές κρέμες διατηρούνται για αρκετούς μήνες αλλά η ζωή τους παρατείνεται αν αποθηκευτούν σε ένα δροσερό κελάρι ή στο ψηγείο αφού προσθέσετε μερικές σταγόνες βάμμα βενζόης ως συντηρητικό.
Η αλοιφή περιέχει μόνο έλαιο ή λίπη χωρίς νερό και, αντίθετα με την κρέμα, δεν αναμιγνύεται με το δέρμα, αλλά σχηματίζει ένα ξεχωριστό στρώμα επάνω του. Οι αλοιφές είναι κατάλληλες για τα σημεία όπου το δέρμα είναι ήδη εξασθενημένο και μαλακό ή όπου χρειάζεται προστασία από την επιπρόσθετη υγρασία, (όπως στο σύγκαμα από τις πάνες των μωρών). Παλιότερα οι αλοιφές παρασκευάζονταν από ζωϊκά λίπη, αλλά εξ’ ίσου αποτελεσματικές είναι η βαζελίνη και η παραφίνη.